Blog

Потенциалът на дъвките с лъвска грива за лечение на леко когнитивно увреждане

2024. 09. 06.
0 Comments

Потенциалът на дъвките с лъвска грива за лечение на леко когнитивно увреждане

Най-вероятно, ако сте търсили естествени начини за подобряване на здравето на мозъка, сте чували за нещо, наречено Лъвска грива. Но това е гъба, а не истинската грива на лъв! И напоследък е доста популярен, особено в по-практичната форма на Lion’s Mane Gummies. Тъй като загубата на памет и мозъчната мъгла стават все по-разпространени, все по-голям брой хора използват добавки като тези, за да поддържат умствената острота. Лечението на леко когнитивно увреждане (MCI), което понякога се смята за преходно състояние между здравословно остаряване и по-тежки когнитивни заболявания като Алцхаймер, е една област, в която лъвската грива може да бъде полезна. Нека разгледаме механизма на действие на тези дъвки и да видим дали могат да ви осигурят умственото предимство, от което се нуждаете.
Какво точно е леко когнитивно увреждане?
Нека първо обсъдим дефиницията на леко когнитивно увреждане (MCI), преди да обсъдим защо Lion’s Mane Gummies могат да бъдат полезни. MCI по същество е подобно на това, когато мозъкът ви започне да размества ключовете си по-често, отколкото бихте искали, но проблемът не е достатъчно сериозен, за да пречи на ежедневните дейности. Въпреки че има забележимо когнитивно влошаване при пациенти с MCI, те все пак са в състояние да изпълняват ежедневните си задължения. Въпреки че не е точно деменция, има потенциал да се превърне в такава, ако не се лекува.
Проблеми с паметта, проблеми с концентрацията или трудности при вземането на преценки са често срещани симптоми на MCI. Въпреки че деменцията обикновено не следва MCI, 10-15% от пациентите с MCI по-късно изпитват по-сериозни когнитивни проблеми. Поради тази причина е важно да започнете да поддържате здравето на мозъка възможно най-скоро. Тук са полезни гумите Lion’s Mane.
Гуми с лъвска грива: какви са те?
Тогава какво представляват гумите Lion’s Mane Gummies и защо е такова вълнение? Азиатската традиционна медицина отдавна използва лъвска грива, вид лечебна гъба (Hericium erinaceus). Има доста пухкав бял вид на помпони и въпреки че не звучи като стандартна гъба, е пълна с химикали, които помагат на мозъка. Може да се консумира сух, варен, суров или — за щастие на тези от нас, които не ядат много гъби — като добавка под формата на дъвки.
Особено дъвките са придобили популярност като удобен и вкусен метод за получаване на препоръчителния ви дневен прием на Lion’s Mane, особено когато са съчетани с други полезни за мозъка хранителни вещества като витамини и минерали. Гумите Lion’s Mane Gummies са фантастичен избор за всеки, който желае да подобри когнитивната си функция – особено тези с MCI – защото те са направени, за да помогнат за увеличаване на паметта, вниманието и яснотата.
Как гривата на лъва насърчава здравето на мозъка?
Нека сега да поговорим за наука. Какво е това в лъвската грива, което може да бъде полезно за здравето на мозъка, особено за тези, които имат леко когнитивно увреждане? Способността на гъбата да увеличава фактора на растежа на нервите (NGF) е от решаващо значение. Протеинът, наречен нервен растежен фактор (NGF), е от съществено значение за развитието, поддържането и оцеляването на невроните или вашите мозъчни клетки. NGF по същество подпомага регенерацията и възстановяването на мозъка, което е от решаващо значение при справяне с когнитивен спад.
Изследванията показват, че вещества, открити в лъвската грива, като еринацини и хериценони, могат да стимулират синтеза на NGF. Поради това лъвската грива е сред редките природни съединения, които могат да насърчат регенерацията на мозъчните клетки. Това може да промени играта за някой с MCI, който започва да има мозъчни аномалии, които оказват влияние върху мисленето и паметта.

Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

Gummies Lion’s Mane Gummies имат мощни противовъзпалителни и антиоксидантни качества в допълнение към стимулирането на NGF. Когато става въпрос за стареене на мозъка и когнитивна загуба, два основни фактора са възпалението и оксидативният стрес. Невродегенеративните заболявания могат да бъдат резултат от постоянно възпаление в мозъка, а оксидативният стрес уврежда клетките, включително невроните.
Антиоксидантите, намиращи се в лъвската грива, отблъскват свободните радикали, които причиняват окислително увреждане, може би предотвратявайки по-нататъшното влошаване на мозъка. Тези бонбони могат да помогнат за забавяне на появата на MCI чрез намаляване на възпалението и предпазване на невроните от увреждане.

Гуми с лъвска грива и MCI: какво казват изследванията

Добре, така че Lion’s Mane звучи фантастично на хартия, но какви са резултатите от проучванията? Ефектите на Lion’s Mane върху когнитивното здраве, особено при тези с MCI, са били обект на няколко изследвания.
В едно японско проучване тридесет души с дисфункция на моторния кортекс са получавали плацебо или вещество, наречено Lion’s Mane, в продължение на шестнадесет седмици. Резултатите бяха окуражаващи. В сравнение с групата на плацебо, групата, която е приемала Lion’s Mane, показва забележимо подобрение в когнитивното представяне. Най-лошото е, че веднага щом спряха да приемат Lion’s Mane, когнитивните им способности започнаха да се влошават отново. Това означава, че за да се поддържат ползите от Lion’s Mane върху мозъка, може да е необходима редовна употреба.
Въпреки че проучването все още е в ранните си фази, тези открития са положителни за пациентите с MCI. Важно е да запомните, че въпреки потенциала си да забавя когнитивната загуба, лъвската грива не може да лекува деменция. Въпреки това, като безопасен, изцяло натурален витамин, той може да бъде ефективно оръжие в битката срещу когнитивното стареене.

Предимства на гумите Lion’s Mane за мигренозно главоболие

Какви са конкретните предимства от консумацията на Lion’s Mane Gummies, в случай че вие или ваш близък страдате от леко когнитивно увреждане? Нека го анализираме:

  • По-добра памет: Изследванията на Lion’s Mane показват, че подобрява паметта, която често е една от първите области на мозъка, които се влошават при пациенти с MCI.
  • Повишена концентрация и концентриране: Тези бонбони биха могли да помогнат за яснота на ума, което би улеснило вземането на решения и повишена концентрация върху дейностите.
  • Невропротекция: Чрез защита и регенериране на мозъчните клетки, стимулирането на фактора на растежа на нервите, получено от Lion’s Mane, може да помогне за възпрепятстване на напредването на когнитивната загуба.
  • Противовъзпалителни ефекти: Лъвската грива може да намали честотата на невродегенеративните заболявания чрез намаляване на възпалението в мозъка.
  • Удобство: Нека си признаем, поглъщането на дъвки е много по-удобно и вкусно, отколкото да се опитвате да включите гъби на прах или хапчета в обичайната си диета.

Как да включите гуми с лъвска грива в ежедневието си

Как да включите Lion’s Mane Gummies в рутината си може да си мислите, ако обмисляте да ги опитате. Добрата новина е, че е доста лесно. Повечето производители съветват да се консумират една до две дъвки на ден, за предпочитане сутрин, за да се засили мозъчната функция през целия ден.
Комбинирането на гуми Lion’s Mane с други полезни практики за здравето на мозъка също е умна идея. Ето някои насоки:

  • Участвайте в редовна физическа активност, тъй като е доказано, че подобрява мозъчната функция.
  • Консумирайте диета с високо съдържание на цели храни, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, за да поддържате мозъчната функция.
  • Поддържайте умствена стимулация, като приемате нови предизвикателства или решавате пъзели.
  • За да подобрите запазването на паметта и когнитивните резултати, осигурете си достатъчно сън.

Има ли някакви нежелани реакции?
Както при всяка добавка, изключително важно е да сте наясно с възможните отрицателни ефекти. Повечето хора вярват, че лъвската грива е безвредна и има много малко документирани неблагоприятни ефекти. Но някои хора могат да имат умерени стомашни проблеми, особено ако никога преди не са приемали добавки, съдържащи гъби. Преди да започнете нов режим на добавка, добра идея е да обсъдите всички притеснения, които може да имате, или ако имате алергия към гъби.

В обобщение, естествен избор за насърчаване на когнитивното здраве

За да обобщим, Lion’s Mane Gummies осигуряват практичен и органичен подход за насърчаване на здравето на мозъка, особено за хора с леки когнитивни увреждания. Изследванията зад Lion’s Mane са окуражаващи, въпреки че те не са чудотворно лечение за когнитивно влошаване. Тези бонбони могат да бъдат полезна добавка към по-всеобхватна рутина за здравето на мозъка, тъй като насърчават създаването на нови нерви, намаляват възпалението и предпазват от оксидативен стрес.
Следователно Lion’s Mane Gummies може да си струва да опитате, ако търсите хубав и прост подход, за да покажете на мозъка си допълнителна любов. Трябва да разберем повече за това как тази интригуваща гъба може да помогне за поддържане на когнитивната функция с напредването на възрастта, тъй като се правят допълнителни проучвания.


Join our
mailing list

to stay up date

Please enter a valid e-mail