Blog

Методології Розробки Програмного Забезпечення: Scrum, Waterfall, Kanban Та Інші

2023. 07. 06.
0 Comments

Натисніть на “Замовити свідоцтво” вгорі на сторінці. Вас перенаправить на сторінку оплати, де ви зможете обрати готівковий чи безготівковий спосіб оплати. Презентація та програма знаходяться на сторінці вебінару. Для завантаження цих матеріалів достатньо реєстрації на вебінар. Як уже мовилося трохи вище task board це буквально дошка, srum яка ілюструє прогрес, котрий досягає гнучка команда в досягненні своїх цілей у спринті.

Scrum Grasp: Хто Це Такий Та Яка Його Роль В Компанії?

Чи буде робота по впровадженню проводитися за методологією Waterfall або Agile, в більшості випадків залежить від підходу клієнта до його активної участі в реалізації. Завдяки такому підходу кінцевий продукт повністю відповідає потребам інвестора, навіть якщо вони розвивалися під час реалізації проекту. Scrum дозволяє знизити витрати і значно впливає на продуктивність і відданість команди. Якщо розбирати сам термін «scrum», то насправді він спортивний (scrum — в перекладі з англійської — «бій навколо м’яча», елемент гри в регбі).

Засоби Управління Проєктами, Що Підтримують Скрам

Власне, що й доводить 16-й щорічний звіт про стан Agile технологій. Ці і інші недоліки системи Waterfall сформували підґрунтя для виникнення гнучкої моделі управління проєктами Agile. Засновники Аgile позиціонують його більше, як світогляд (mindset), основні цінності та принципи якого викладені в Agile маніфесті. Чому ми маємо так багато моделей для управління проєктами?

Як Ми Робили Scrum, Приклад Управління Командою

А саме — адаптивність для пошуку цінності та ії постачання. Продакт менеджерами, допомогаючи робити класний продукт. В деяких речах вони насправді — subject material consultants, деколи вони експерти в product discovery course of. Постер пішов від підходу компонентних команд на feature cross-functional cross-component customet-facing команд. Також на рівні розробки ми експериментуємо з TDD (Test-Driven Development). Поки що зарано казати про успіхи, але ми рухаємося у цьому напрямі.

Scrum (дослівно “сутичка”) — це термін, взятий з регбі, коли гра відновлюється після фолу або коли м’яч покидає гру. Системологія дає уніфікацію опису об’єктів через детермінізм квартету категорій і їх формалізований запис і алгоритм СОД. Всі закони природи в ідеальному варіанті виписуються через системологію як логічний результат відпрацьований природою та закріплений через усвідомлений досвід обумовленого детермінізму.

Методологія Scrum

Саме вона забезпечує ефективну та продуктивну співпрацю, особливо якщо справа стосується сфери ІТ. Але й для інших напрямків просте та доступне керування процесами — це запорука успіху. Саме тому в останні роки набули шаленої популярності гнучкі методології керування процесами. Саме вони допомагають значно підвищити продуктивність роботи та, як наслідок, прибутковість компанії. Важливо розібратися в суті методологій та в загальних термінах. Це допоможе вибрати систему, відповідну для поставлених у компанії задач.

  • Власник продукту додає додаткові елементи до product backlog на основі відгуку стекхолдерів.
  • Навчальний центр «Мережні Технології» допоможе вам успішно опанувати принципами Agile на наших бізнес-тренінгах та курсах з проєктного менеджменту.
  • Так, ця методологія не підходить для проєктів з туманними вимогами до кінцевого продукту, тому що замовник може нарощувати функціонал до нескінченності.

Ми також встановлюємо, що нам вдалося зробити за останні 24 години, який план дій і чи не виникли у нас труднощі. Головна особливість скраму полягає в розбивці всього процесу розробки на ітерації (цикли) з чіткими відрізками часу. Перед початком спринта замовник формує список вимог до майбутнього продукту. Ці вимоги називають юзер сторі (user story), а самого замовника продукт оунер (product owner). Саме так називається кожне невелике підзавдання, з яких складається проект.

Зараз ви пишете про крос-функційні крос-компонентні кастомер-фейсинг команди. Навіщо для команд, що вже й так крос-функційні, наголошувати на їх крос-компонентності? Не впевнений, що це однозначний негатив (деякі роботодавці позиціонують свободу вибору напрямку як бенефіт при наймі та роботі), але цю особливість людської психології треба враховувати. Також ми кличемо на ці зустрічі всіх тих, хто знає, з чим стикаються користувачі. Наприклад, працівника сапорту, який опрацьовував певні заявки, або співробітника, який проводить онбординг клієнтів.

Sprint backlog — містить функціональність, обрану Product Owner із Product Backlog. Всі функції розбиті по задачах, кожна з яких оцінюється командою. Кожен день команда оцінює об’єм роботи, який необхідно провести для завершення задачі.

Це документ, у котрому відображені всі ідеї, які мають бути присутні в кінцевому продукті. Його зміст може змінюватись залежно від замовника. В нього додаються не тільки специфічні завдання, але й будь-які побажання, що важливі для власника. Це ще один важливий елемент проєкту, який дозволяє команді працювати з більшою ефективністю, забезпечуючи повну прозорість проєкту. Артефакти — це набір документів, котрий необхідно регулярно передивлятися кожному члену команди. Кількість таких артефактів встановлюється індивідуально, під задачі проєкту.

Тоді Команда визначає, скільки з бажаного вони можуть зробити, щоб завершити необхідні частини протягом наступного спринту[6]. Протягом спринту команда виконує визначений фіксований список завдань (т.з. backlog items). Впродовж цього періоду ніхто не має права змінювати перелік запитів на виконання робіт, що слід розуміти, як заморожування вимог (requirements) протягом спринту. Принципова різниця між скрам-майстром та проджект-менеджером полягає в їхньому фокусі.

Методологія Scrum

Scrum — це кістяк процесу, який включає набір методів і попередньо визначених ролей. «Скрам — це фреймворк управління, згідно з яким одна чи декілька кросфункціональних команд створюють продукт інкрементами, тобто, поетапно. – Scrum та Kanban – це гнучкі методології створення продукту…. У scrum-команді крім власне фахівців є дві ролі. Скрам заохочує використання автоматизованих тестів продуктивності або регресії, щоб була можливість якомога швидше доставляти програмне забезпечення.

На початку не було ніяких особливих методологій, просто було завдання, програмісти сідали і робили. Першими замовниками були військові, а як працюють військові? Подібна модель розробки добре підходить саме для військових проектів, коли є одне ТЗ, немає змін і робиться завдання до переможного кінця. Після планування відбувається зустріч, на якому оцінюються задачі, вона так і називається – зустріч по оцінці задач (estimation meeting). Після завершення спринта проводиться зустріч з замовником (demo, демо зустріч),  на якій показують результати роботи команди за спринт.

Проходження курсу із сертифікацією Scrum Master відбувається на англійській мові, включає в себе фінальний екзамен. Вартість залежить від обраної організації, однак орієнтуватись слід на витрати близько 1000 USD. Дає можливість розуміти, який з варіантів прийнятих вами рішень, кращий і за якими параметрами. Сьогодні є величезна кількість теорій з управління персоналом. Написані мільйони книг і вони не суперечать один одному, а доповнюють.


Leave a Comment

Make sure you fill in all required fields.

Join our
mailing list

to stay up date

Please enter a valid e-mail